PROGRAMUL COMPLET AL EVENIMENTELOR CARE SE VOR DESFĂȘURA LA MEDIAȘ

PROGRAMUL COMPLET AL EVENIMENTELOR CARE SE VOR DESFĂȘURA LA MEDIAȘ

În cadrul proiectului vom implementa noi ateliere de artă cu liceeni din Mediaș. Elevii au ocazia să creeze lucrări artistice ce vor avea ca laitmotiv conceptele de libertate, memorie a Holocaustului sau combatere a xenofobiei prin fotografie solară, video și performance. Rezultatele finale ale atelierelor vor fi prezentate tuturor elevilor și profesorilor din liceele implicate în proiect.

Programul complet al evenimentelor care se vor desfășura la Mediaș este:
1. EVENIMENT DE DESCHIDERE - PREZENTAREA PROIECTULUI / 13 mai 2019, ora 9.00, Sinagoga din Mediaș (Strada Mihail Kogălniceanu 43)
2. ATELIERE EDUCAȚIONALE / 13 – 15 mai 2019
● ATELIER DE FOTOGRAFIE ”Studii efemere”- Trainer Răzvan Anton/ Liceul Teoretic ”Stephan Ludwig Roth”
● ATELIER VIZUAL PERFORMATIV ” Libertate și Memorie„ - Traineri: Lala Misosniky & Ana-Maria Irimia/ Liceul Tehnologic „Școala Națională de Gaz”
● ATELIER DE ARTĂ ȘI MEDIA "Performing Resistance„ - Trainer Olga Ștefan/ Liceul Teoretic ”Axente Sever” 3. EVENIMENT DE PREZENTARE A REZULTATELOR DIN ATELIERE, ÎN CELE TREI LICEE / 16 mai 2019 4. PROIECȚIE DE FILM ȘI DEZBATERE / 16 mai 2019, ora 18.00, Casa de lângă Sinagogă Mediaș (Strada Mihail Kogălniceanu 43, Mediaș)
● Avanpremieră națională - varianta scurtă (20 minute) a filmului documentar „Gesturi de rezistență”/ ”Gestures of Resistance” 2019, realizat de Olga Ştefan (România) cu aportul organizațiilor Post Bellum ops (Cehia) și Bratislava Policy Institute (Slovacia). Proiecția va fi urmată de o dezbatere publică.

”Gestures of Resistance” 2019

Film documentar care relatează, între altele, o istorie puțin cunoscută din anii celui de Al Doilea Război Mondial despre organizația Tineretului sionist (Hașomer Hațair) din România, dar nu este exclusiv despre acest capitol. Filmul este produs în colaborare cu parteneri cehi și slovaci, care au contribuit și ei fiecare cu cîte trei interviuri. Partea din România este reprezentată de cinci personaje.

Documentarul este împărțit în cinci capitole: Rezistența armată, rezistența prin artă, rezistența civică și politică, rezistența prin solidaritate, și, în final, concluzia la cele patru părți anterioare. În film vorbim cu foști partizani în rebeliunea națională slovacă, și cu supraviețuitori ai Auschwitz-ului sau ai Transnistriei. O să prezentăm lucrări artistice inedite făcute în diferite lagăre, și povești tot așa, complet necunoscute anterior. Și, ce e cel mai interesant, pentru mine în orice caz în acest documentar, este că aceste trei țări sînt legate de o poveste foarte frumoasă de familie, cu care, de fapt, începem filmul. Este vorba de o cehoaică din Zilina a cărei soră a luptat la Banska Bystrica în rîndurile partizanilor, a fost deportată apoi la Terezin, unde a făcut cunoștiintă cu un maghiar din Cluj, și după război s-au mutat amîndoi acolo, la Cluj.” (...). (interviu Olga Ștefan – Radio Europa Liberă Moldova). ”Gestures of Resistance” este produs de Asociația UMA ED ROMÂNIA, în cadrul proiectului ”The Future of Memory. Educating about yesterday for a better tomorrow”, și ulterior va deveni parte integrantă a platformei Viitorul Memoriei lansată în 2016. Premiera mondială a filmului documentar va avea loc pe data de 24 mai 2019 la Bratislava, în cadrul Freedom Festival.