25 mai – Asociația Centrul Multimedia Studio Act (Sinagoga Viznitz), str. Crinului nr. 2, ora 18.00

- Vernisaj al expoziției studențiilor profesorului Laszlo Ujvarossy, cu lucrări de grafică comemorând evreii din Transilvania de Nord deportați în lagăre.

– Acțiune „Pentru persistența memoriei”, de Miklos Onucsan, ora 17.00:

O placă comemorativă din gheață, cu inscripția „Pentru persistența memoriei” [TO THE PERSISTENCE OF MEMORY] va fi inaugurată și apoi lăsată să se topească în timp real. Apa topită din placă va fi lăsată să se scurgă pe pământ, pentru a fi absorbită și pentru a intra, astfel, în circuitul natural al apei.

– Performance „Album de Familie”, de Katia Pascariu şi David Schwartz, ora 20.00:

„Album de familie” pornește de la poveștile, fotografiile și documentele personale ale familiilor Benedek și Salamon, familii de evrei maghiari care au trăit în Oradea înaintea și în timpul celui de-al doilea război mondial. Performance-ul are ca puncte de pornire mărturiile uneia dintre ultimele supraviețuitoare din familie, Iudith Ardeleanu-Goldhammer, care apare şi în filmul „Iluziile mele” expus în cadrul expoziţiei de la Sinagoga Sion, precum și volumul „Scrisorile unei mame 1935-1944”, care cuprinde scrisori trimise de Salamon Juliska copiilor săi înainte de a fi deportată și ucisă la Auschwitz. Pe baza acestor surse de cercetare, performance-ul re-construiește o hartă a traseelor de viață și experiențelor membrilor familiei și, prin intermediul acestora, harta contextului social și politic din Oradea secolului XX. Texte de: Iudith Ardeleanu-Goldhammer, Salamon Juliska.

Toate proiectele de la Sinagoga Viznitz au fost produse pentru platforma transnațională de comemorare a Holocaustului din România și Republica Moldova, Viitorul Memoriei, 2017.

Galerie Foto