27 iulie – Zpațiu, Strada Alexei Şciusev 103, ora 19:00, Proiecție de film

Proiecția de film este urmată de discuție cu Benno Friedel, Nicolai Radita (Director al Centrului Național al Romilor din Moldova) și Dr. Ion DUMINICA (șeful Secției “Minorități etnice”, Centrul de Etnologie, Institutul Patrimoniului Cultural al Academiei de Stiințe a Moldovei)

Transnistria: The Hell, de Zoltan Terner (Israel, 1996), 41 min, documentar, cu subtitrare în română şi engleză

ÎN PREMIERĂ ÎN REPUBLICA MOLDOVA

Autorii Aharon Appelfeld, Shmuel Ben-Tzion şi Sonia Palti, artistul Benno Friedel şi alţi supravieţuitori descriu soarta evreilor români deportaţi în Transnistria (zonă din Ucraina ce se învecinează cu România) în perioada 1941-1944. Spre deosebire de Auschwitz, evreii din Transnistria au fost ucişi prin înfometare, execuţii, boli, condiţiile de viaţă sub-umane şi alte metode similare.

Prigoana din Basarabia, de Sergiu Ene (Moldova, 2012), 56min, documentar, în limba română, în colaborare cu Centrul Național al Romilor din Moldova

Un film documentar care redă soarta romilor din Basarabia în perioada Holocaustului. Au fost exilați în lagărele și ghetourile din Transnistria în vara anului 1942 atât evrei, cât și romi. Din cei trei mii de romi, doar jumătate s-au întors acasă. Filmul prezintă imagini din acele locuri ale deportării, care acum se află în administrația ucraineană. Regizorii au mers pe urmele deportaților, în satul Ivanovka din regiunea Odessa, unde au intervievat-o pe Nadejda Mahneak, o femeie de 84 de ani. Celelalte mărturii orale ale romilor au fost descoperite în orașele Soroca, Hâncești, Strășeni, etc.

Galerie Foto