Arhiva Cluj

Descarca brosua

a panel discussion at Casa Tranzit in Cluj in the frame of the transnational platform for the commemoration of the Holocaust in Romania and the Republic of Moldova through art and media, The Future of Memory. With Kastner train survivor Dr. Ladislaus Löb, Dr. Zoltán Tibori Szabó and artist Szilárd Miklós about documentarian István Fischer’s research on the Kastner case. Moderated by Olga Ștefan, curator and initiator of the platform.

Dr. Ladislaus Löb (n. 8 mai 1933) este profesor emerit la Universitatea Sussex în Anglia. Este autorul lucrărilor „De la Lessing la Hauptmann: studii în drama germană” (1974) şi „Christian Dietrich Grabbe” (1996). Löb este cunoscut și ca unul din pasagerii celebrului tren al lui Kasztner, la vârsta de 11 ani. Profesorul Löb a scris despre experienţa sa în „Tratând cu Satan: îndrazneața misiune de salvare a lui Rezso Kasztner”(2008). Pentru această carte a primit Austrian Holocaust Memorial Award în 2012.

Dr. Zoltán Tibori Szabó este director al Institutului pentru Studii de Holocaust și Genocid, Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj, şi profesor asociat în Ştiinţele Comunicării. În anul 2007, a primit titlul de doctor în filologie, filosofie şi istorie de la Universitatea Babeş-Bolyai.

Szilárd Miklós s-a născut în 1981 la Miercurea-Ciuc. A studiat grafică la Universitea de Artă și Design din Cluj. A lucrat la Catedra de Arte Vizuale a Universităţii Creștine Partium din Oradea. Szilárd a fost unul dintre membrii fondatori ai Proiect-Protokoll (protokoll.ro) și coordonator al Școlii Populare de Artă Contemporană (ȘPAC) din Cluj. A colaborat în mai multe proiecte la Casa Tranzit din Cluj, unde a inițiat un program de atelier deschis și platformă de publicare numit conset (conset.ro). În prezent este doctorand la Universitatea de Artă din Budapesta.