26 mai – Asociația Culturală Ars Nobilis, str. Cuza Vodă nr. 21 A, ora 17.00

Recital de poezie/performance - fragmente din jurnalul Evei Heyman și poezii de Magdalena Klein, în lectura actriței Katia Pascariu

Eva Heyman, fiica jurnalistei Agnes Racz Zsolt și fiica vitregă a scriitorului maghiar Bela Zsolt (a cărui carte „Nouă Valize” este primul memoir scris de un supraviețuitor al Holocaustului și care se găsește printre cărţile din arhiva noastră din cadrul expoziției de la Sinagoga Sion), a lăsat în urma ei un jurnal. Acesta începe pe 13 februarie 1944, chiar în luna de dinaintea ghetoizării populației evreiești din Oradea, şi se termină pe 30 mai, data transportului cu care Eva a fost dusă la Auschwitz; acolo, Eva a fost omorâtă în octombrie, la vârsta de 13 ani. Jurnalul a fost scos din ghetou de bucătăreasa creștină a familiei Heyman și predat lui Agnes în 1945. Agnes și Bela au supraviețuit evadând din ghetou și ajungând în trenul lui Kasztner, care i-a dus în Elveția la sfârșitul lui 1944. S-au întors în 1945 la Budapesta. Agnes s-a sinucis în 1951, iar Bela a murit bolnav în 1949.

Magdalena Klein, născută în 1920, a fost mutată, ca restul evreilor din Oradea, în ghetou în mai 1944 și deportată la Auschwitz în iunie. Deși a supraviețuit lagărului, foarte mulți din familia ei au murit – ceea ce a fost o pierdere pe care nu a putut s-o suporte. S-a sinucis în iunie 1946. A ținut de-a lungul anilor un jurnal poetic în care şi-a exprimat și speranța, și disperarea, şi durerea, și momentele de fericire.

Proiect produs pentru platforma transnațională de comemorare a Holocaustului din România și Republica Moldova, Viitorul Memoriei, 2017.