EDUCATIONAL ART WORKSHOPS

EDUCATIONAL ART WORKSHOPS

Programul complet al evenimentelor la Sighetu Marmației:
1. EVENIMENT DE DESCHIDERE – PREZENTAREA PROIECTULUI / 8 aprilie, ora 9.00, Casa Memorială Elie Wiesel (str. Tudor Vladimirescu, nr. 1, Sighetu Marmației)

2. ATELIERE EDUCAȚIONALE / 8 – 10 aprilie 2019
ATELIER DE BENZI DESENATE – Trainer Andreea Chirică / Liceul Tehnologic „Marmația”
Descriere: Acest workshop va încerca să-i facă pe elevi să-și folosească experința lor personală și inteligența emoțională în crearea a 20 de pagini despre concepte abstracte (dar și descrieri personale) pe care poate ca le-au citit în carți și pe care ei nu le-au trăit. O scurtă prezentare a modalităților în care se poate face o bandă desenată. Elevii vor învăța că există nenumarate posibilități de a-și imagina relația dintre un text, un cuvât sau o frază și imagine.

• ATELIER DE INSTALAȚIE PERFORMATIVĂ „MIXING MEMORIES” – Traineri Lala Misosniky și Alina Ușurelu / Liceul Teoretic „Leőwey Klára”
Descriere: Acest atelier propune creerea unui manisfest colectiv pe tema dreptului la libertate și evidențiează importanța unui punct de vedere articulat în limbajul comun al adolescenților, importanța memoriei, și a felului în care putem învăța privind în trecut prin prisma artei. Ne vom conecta la memoria personală, vom descoperi memoria colectivă și prin exercțtii performative vom crea o arhivă comună de istorii, emoții și trăiri pentru a ne putea defini discursul cu privire la libertate, pentru a conștientiza importanța ei în viata de zi cu zi. Finalitatea atelierului constă în creerea unui manifest colectiv pe tema dreptului la libertate, o instalație performativă ce folosește mediile: corp-spatiu-sunet-imagine.

• ATELIER PRIN ARTĂ ȘI MEDIA „PRIN OCHII ORAȘULUI” – Trainer Olga Ștefan & Tur ghidat Peninah Zilberman / Liceul Pedagogic „Taras Șevcenko”
Tema: Reactivarea memoriei locurilor și poveștile uitate ale comunității evreiești din Sighetu Marmației
Descriere: O să redescoperim Sighetu Marmației prin prisma istoriei uitate a holocaustului care a decimat populația evreiască de aici. Clădirile și casele rămase goale de la membrii comunitații evreiești au fost preluate de municipiu sau de populația locală și folosite în alt scop dupa razboi, cu timpul ștergând istoria lor originală. Vom învața despre trecut, despre cum chiar în cele mai groaznice condiții oamenii au rezistat, și cum putem folosi lecțiile trecutului pentru crearea unei societăți mai bune. Lucrările făcute de participanții în atelier:

  

3. EVENIMENT DE PREZENTARE A REZULTATELOR DIN ATELIERE, ÎN CELE TREI LICEE / 11 aprilie 2019

4. EVENIMENT PUBLIC - PROIECȚIE DE FILM ȘI DEZBATERE / 11 aprilie, ora 17.00, Centrul Cultural Sighetu Marmației (Piața Libertății nr. 24 A, Sighetu Marmației)
 „ILUZIILE MELE”, realizat în 2017 de Olga Ștefan, în colaborare cu Ileana Szasz și Centrul de Artă Comunitară Vîrsta4
link

Organizator: Asociația UMA ED ROMÂNIA/ www.umaed.ro
Parteneri naționali: Fundația Tarbut Sighet (FTS) – Cultură și Educație Iudaică, Liceul Tehnologic „Marmația”, Liceul Teoretic „Leőwey Klára”, Liceul Pedagogic „Taras Șevcenko”
Cofinanțator: Uniunea Europeană în cadrul programului ”Europa pentru cetățeni” . Acest proiect reflectă numai punctul de vedere al autorului și Comisia nu este responsabilă pentru eventuala utilizare a informațiilor pe care le conține.