ATELIERE DE ARTĂ CU LICEENI/ EDUCATIONAL ART WORKSHOPS

ATELIERE DE ARTĂ CU LICEENI/ EDUCATIONAL ART WORKSHOPS

Ateliere de artă cu liceeni din Mediaș. Elevii au ocazia să creeze lucrări artistice ce vor avea ca laitmotiv conceptele de libertate, memorie a Holocaustului sau combatere a xenofobiei prin fotografie solară, video și performance. Rezultatele finale ale atelierelor vor fi prezentate tuturor elevilor și profesorilor din liceele implicate în proiect.

Programul complet al evenimentelor care se vor desfășura la Mediaș este:

1. EVENIMENT DE DESCHIDERE - PREZENTAREA PROIECTULUI / 13 mai 2019, ora 9.00, Sinagoga din Mediaș (Strada Mihail Kogălniceanu 43)

2. ATELIERE EDUCAȚIONALE / 13 – 15 mai 2019
● ATELIER DE FOTOGRAFIE ”Studii efemere”- Trainer Răzvan Anton/ Liceul Teoretic ”Stephan Ludwig Roth”


Descriere: Atelierul propune diverse practici vizuale în jurul memoriei și are ca punct de pornire Arhiva platformei „Viitorul memoriei” și expoziția din Casa de lângă Sinagosă. Pe parcursul atelierului vom dezvolta diverse practici și schimburi de idei, încercând sâ propunem spre comparație mărturiile trecute și prezente asupra istoriei locale, biografiilor si patrimoniului cultural regional. Atelierul va incepe cu o prezentare a spațiilor comunității evreiești din Sighet (sinagoga, arhiva, bibliotecă), urmată mai apoi de discuții pe materialele documentate în arhiva „Viitorul memoriei” și o vizită ghidată în expoziție. În cadrul atelierului vom lucra cu materiale fotosensibile pentru a imprima și a reconstrui narațiuni efemere pornind de la biografiile descoperite în marturiile și arhivele cercetate. Materialele produse în acest context vor fi prezentate in cadrul unui atelier deschis. Acestea vor presupune imprimari și albume fotografice, desene și colaje.

● ATELIER VIZUAL PERFORMATIV ” Libertate și Memorie„ - Traineri: Lala Misosniky & Ana-Maria Irimia/ Liceul Tehnologic „Școala Națională de Gaz”

… memorie colectivă, apartenență, respect, empatie, acceptarea celuilalt, recunoaștere, adevăr, rezistență, creativitate, responsabilitate, muzică, a avea limite, no more corruption, a greși ….

Descriere: Acest atelier propune creerea unui manisfest colectiv pe tema dreptului la libertate și evidentiează importanța unui punct de vedere articulat în limbajul comun al adolescenților, importanța memoriei, și a felul în care putem învăța privind în trecut prin prisma artei. Ne vom conecta la memoria personală, vom descoperi memoria colectivă și prin exerciții performative și de creație video vom crea o arhivă comună de istorii, emoții și trăiri pentru a ne putea defini discursul cu privire la libertate, pentru a conștientiza importanța ei în viata de zi cu zi. Finalitatea atelierului constă în crearea a patru scurt metraje în echipe de câte cinci participanți care să reflecte unicitatea memoriei personale având șansa unui dialog constructiv bazat pe empatie și reciprocitate, prin acceptarea diversității se poate înțelege mai bine ce înseamnă dreptul la libertate.

● ATELIER DE ARTĂ ȘI MEDIA "Performing Resistance„ - Trainer Olga Ștefan si Gazdag Erzsébet, Liceul Teoretic ”Axente Sever”, Concept atelier: Olga Ștefan

Descriere: Cum putem discuta despre rezistență în contextul de azi când din nou xenofobia a luat o amploare generalizată la nivel societal/politic și în unele cazuri chiar legal? Care sunt populațiile vulnerabile și cum putem să le sustinem? Ce forme de rezistență sunt adecvate? Cum putem fiecare participa în ele? Punctul de pornire pentru atelier este lupta de rezistență antifascistă și modalitățile de supraviețuire în perioada celui de al doilea război mondial. Folosind exemple reale din istorie și corelând documente din platforma ”Viitorul Memoriei” cu prezentul, ne vom concentra pe modul în care corpul poate fi purtătorul acestor concepte. Vom învața despre trecut, despre cum chiar în cele mai groaznice condiții oamenii au rezistat, și cum putem folosi lecțiile trecutului pentru crearea unei societăți mai bune.Participanții vor fi rugați să cerceteze propriile istorii, ale familiei și ale lor, ca sursă de inspirație pentru elaborarea unor proiecte făcute de elevi. Crearea de echipe formate din doi elevi care vor lucra împreună. Studierea materialului sursa (album, links, etc) Diferite de forme de artă pe care le putem folosi, răspunzând la temele abordate. Realizarea proiectelor personale și prezentarea lor în cadrul școlar.

3. EVENIMENT DE PREZENTARE A REZULTATELOR DIN ATELIERE, ÎN CELE TREI LICEE / 16 mai 2019 4. PROIECȚIE DE FILM ȘI DEZBATERE / 16 mai 2019, ora 18.00, Casa de lângă Sinagogă Mediaș (Strada Mihail Kogălniceanu 43, Mediaș)

4. Avanpremieră națională - varianta scurtă (20 minute) a filmului documentar „Gesturi de rezistență”/ ”Gestures of Resistance” 2019, realizat de Olga Ştefan (România) cu aportul organizațiilor Post Bellum ops (Cehia) și Bratislava Policy Institute (Slovacia). Proiecția va fi urmată de o dezbatere publică.
link