PROIECȚIE DE FILM ȘI DEZBATERE

PROIECȚIE DE FILM ȘI DEZBATERE

Casa de lângă Sinagogă Mediaș, ora 18.00
Avanpremieră națională – versiunea scurtă (26 min) a filmului documentar ”Gestures of Resistance”, 2019. Proiecția a fost urmată de o dezbatere publică.
Film realizat de Olga Ştefan (România) cu aportul organizațiilor Post Bellum ops (Cehia) și Bratislava Policy Institute (Slovacia)

”Gestures of Resistance” 2019

Film documentar care relatează, între altele, o istorie puțin cunoscută din anii celui de Al Doilea Război Mondial despre organizația Tineretului sionist (Hașomer Hațair) din România, dar nu este exclusiv despre acest capitol. Filmul este produs în colaborare cu parteneri cehi și slovaci, care au contribuit și ei fiecare cu cîte trei interviuri. Partea din România este reprezentată de cinci personaje.

Documentarul este împărțit în cinci capitole: Rezistența armată, rezistența prin artă, rezistența civică și politică, rezistența prin solidaritate, și, în final, concluzia la cele patru părți anterioare. În film vorbim cu foști partizani în rebeliunea națională slovacă, și cu supraviețuitori ai Auschwitz-ului sau ai Transnistriei. O să prezentăm lucrări artistice inedite făcute în diferite lagăre, și povești tot așa, complet necunoscute anterior. Și, ce e cel mai interesant, pentru mine în orice caz în acest documentar, este că aceste trei țări sînt legate de o poveste foarte frumoasă de familie, cu care, de fapt, începem filmul. Este vorba de o cehoaică din Zilina a cărei soră a luptat la Banska Bystrica în rîndurile partizanilor, a fost deportată apoi la Terezin, unde a făcut cunoștiintă cu un maghiar din Cluj, și după război s-au mutat amîndoi acolo, la Cluj.” (...). (interviu Olga Ștefan – Radio Europa Liberă Moldova). 

https://www.facebook.com/events/2345884258791347/?active_tab=about

Galerie Foto