– 17:00 – 18:00, DIN APROAPE ÎN APROAPE – JOCUL ISTORIILOR SIMILARE
Ioana Florea și Katia Pascariu vă propun un joc în care realitatea se intersectează cu imaginația, un joc despre memorie și uitare, un joc performativ al memoriei colective.
Cât de ușor ne e să distingem între trecut, prezent şi viitor? Cât de multe dintre istoriile Iaşiului le cunoaștem? Câte poveşti de migraţie știm? Cât de multe diferențe și asemănări sunt între „noi” şi „ceilalţi”? Din aproape în aproape este un joc de tip „boardgame” și se poate juca în 5-12 persoane, inspirat din jocul „Dixit” și creat special pentru a stimula comunicarea deschisă şi împărtăşirea de poveşti şi sentimente. Din aproape în aproape toată lumea câştigă!
*** Vă invităm să vă înscrieţi până pe 26 iunie ora 20.00, printr-un email la adresa thefutureofmemory@gmail.com sau un telefon la numărul 0728 072 362, menţionând numele vostru şi ziua în care vreţi să participaţi – miercuri 28 iunie sau joi 29 iunie.
Vă aşteptăm în cele 2 zile pe teresa Teatrului Fix, la ora 16.50, pentru a începe jocul împreună la ora 17.00 fix.
– 18:00 – 21:00 – PROIECŢII DE FILME
Natan, de Paul Duane/David Cairns (Marea Britanie, 2013), 66 min, documentar, în engleză
ÎN PREMIERĂ ÎN ROMÂNIA
Bernard Natan, originar din Iaşi, ar putea fi descris ca unul dintre părinţii cinematografiei franceze. Cum a ajuns să fie uitat complet, mai ales în Franţa? Cum se face că atât de puţină atenţie a fost acordată carierei acestui pionier şi interpret al începuturilor porno gay şi BDSM? De ce a fost numele de Bernard Natan şters din istoria cinematografiei, în ciuda faptului că el a dominat industria de film francez pentru mare parte din anii ‘20 şi ‘30? David Cairnes şi Paul Duane au excavat o poveste extraordinară, care îşi propune să rescrie istoria cinematografiei europene.
Valea Plângerii, de Mihai Andrei Leaha, Andrei Crişan, Iulia Hossu (România, 2013), 56 min, documentar, în română şi ucrainiană cu subtitrări în engleză
Între anii 1942 şi 1944, 25 000 de romi au fost deportaţi de regimul Antonescu în Transnistria. Jumătate dintre ei au murit la scurt timp, de foame, de frig, boli, execuţii etc. După 70 de ani, cei puţini care au supravieţuit şi care pe atunci erau copii îşi reamintesc şi povestesc cu emoţie evenimentele teribile de atunci. Interviurile cu membrii comunităţii ucrainiene din Transnistria completează poveştile supravieţuitorilor romi şi transformă un spaţiu astăzi aparent banal într-unul antropologic şi al memoriei.
Jeno Janovics, Un Pathe Maghiar, de Bálint Zágoni (Romania/Ungaria, 2011), 62 min, documentar, în maghiară cu subtitrări în română
Un documentar despre Jenő Janovics, unul dintre cei mai cunoscuţi cineaşti maghiari de la începutul secolului XX. În anul 1913 şi-a deschis propriul studio de film şi, fiind unul dintre primii în domeniu care au adus pe ecran opere literare, a devenit în scurt timp faimos, bogat şi unul dintre cei mai invidiaţi cetăţeni ai oraşului Cluj. După primul război mondial, grație averii și influenţei sale, investește sume imense pentru salvarea companiei sale cinematografice – investiții uriaşe pentru acea vreme și pentru zilele noastre.