MOVIES PRODUCED BY THE FUTURE OF MEMORY PLATFORM
in romaneste cu subtitrari in engleza, 2016
de Olga Stefan
montaj: Gabi Basalici
imagine la Iasi: Miklos Klaus Rosza
inregistrari skype si interiorul casii: Olga Stefan
Fragmente dintr-o viața este un video care combină conversații familiale intime între Olga Ștefan și bunica ei, Sorana Ursu, cu filmări, fotografii și alte imagini din trecut și prezent, creând un ansamblu de amintiri și impresii care susțin și resping evenimentele istorice. Prin intermediul relatărilor personale ale Soranei Ursu, al cărei tată a fost ucis în timpul pogromului de la Iași din 1941, împreună cu cele ale altor membri ai familiei aflați acum în Israel și Statele Unite, fragmentele biografice sunt puse cap la cap într-o încercare disperată de a stabili o narațiune coerentă a vieții, recunoscând în același timp imaginea incompletă a realității pe care o prezintă, maleabilitatea memoriei și tragedia uitării care este o parte inerentă a supraviețuirii. Povestea urmărește viața Soranei Ursu în anii războiului, evoluția ei ca comunistă și, în cele din urmă, deziluzia ei, explorând în același timp probleme legate de identitate, migrație, strămutare și apartenență.
in romaneste cu subtitrari in engleza, 2017
de Olga Stefan
in colaborare cu Virsta4
montaj: Ileana Szasz
Poveştile personale ale rezidenţilor căminului Rosen ne poartă prin zonele şi spaţiile din cartierul evreiesc, prin locurile unde au avut loc episoadele de violenţă antisemită în timpul pogromului din 1941, pe la casele unde au trăit povestitorii/toarele filmului şi la clădiri importante pentru viaţa comunităţii evreieşti. Aflăm despre condiţiile în care trăiau evreii din Bucureşti în timpul războiului, despre impactul legilor rasiale asupra situaţiei şi vieţii de zi cu zi a evreilor, și identitatea evreiască de după război.
in franceza si engleza cu subtitrari in engleza, 2016
de Olga Stefan
The Wild Child of Jassy este prima înregistrare a artistului care detaliază amănunțit experiențele sale din timpul celui de-al Doilea Război Mondial din Iași, România, povestind în special despre călătoria sa din 2010 în țara natală, în căutarea urmelor tatălui său, și despre dezamăgirea sa față de pământul pe care l-a găsit. Daniel discută, de asemenea, subiecte existențiale, precum viața și moartea, apartenența și lipsa de adăpost, precum și rolul pe care arta îl joacă în fața lipsei de sens.
Films produced by our Colleagues
Prigoana din Basarabia - documentar despre holocaustul romilor
de Sergiu Ene (Moldova, 2012), 56min, documentar, în limba română, în colaborare cu Centrul Național al Romilor din Moldova
Un film documentar care redă soarta romilor din Basarabia în perioada Holocaustului. Au fost exilați în lagărele și ghetourile din Transnistria în vara anului 1942 atât evrei, cât și romi. Din cei trei mii de romi, doar jumătate s-au întors acasă. Filmul prezintă imagini din acele locuri ale deportării, care acum se află în administrația ucraineană. Regizorii au mers pe urmele deportaților, în satul Ivanovka din regiunea Odessa, unde au intervievat-o pe Nadejda Mahneak, o femeie de 84 de ani. Celelalte mărturii orale ale romilor au fost descoperite în orașele Soroca, Hâncești, Strășeni, etc.