Proiectie de Filme 23 si 24 ian

23 IANUARIE, PROIECȚIE DE FILME ŞI QANDA DOI DIN REGIZORI, CINEMATECA ROMANA, SALA UNION, STRADA ION CÂMPINEANU NR. 21, ORELE 16.00-21.00

PROGRAM DE FILME:

1. Das Kind, Yonathan Levy (Franta, 2010), 93 min, documentar, în română, franceză, germană, cu subtitrare în română

ÎN PREMIERĂ ÎN ROMÂNIA ÎN FORMA SA COMPLETĂ ȘI ORIGINALĂ

Irma Miko are 95 de ani, s-a născut în România, în anul 1914. Evreică, comunistă și activistă politic de la vârsta de 14 ani, Irma s-a alăturat rezistenţei franceze în Paris în 1941. Misiunea ei neînchipuit de periculoasă a fost să aducă soldaţi germani de ocupaţie în rezistenţă. O poveste despre o lume în fugă şi un portret al unei femei extraordinare şi curajoase. Filmul a câştigat premiul pentru Cel Mai Bun Film la Festivalul European de Film Independent, Paris.

2. Transnistria: The Hell, Zoltan Terner (Israel, 1996), 40:57min, documentar, cu subtitrare în română şi engleză

ÎN PREMIERĂ ÎN ROMÂNIA

Autorii Aharon Appelfeld, Shmuel Ben-Tzion şi Sonia Palti, artistul Beno Friedel şi alţi supravieţuitori descriu soarta evreilor români deportaţi în Transnistria (zonă din Ucraina ce se învecinează cu România) în perioada 1941-1944. Spre deosebire de Auschwitz, evreii din Transnistria au fost ucişi prin înfometare, execuţii, boli, condiţiile de viaţă sub-umane şi alte metode similare.

3. Mamaliga Blues, Cassio Tolpolar (Brazilia, 2014), 56min, documentar, în engleză

ÎN PREMIERĂ ÎN ROMÂNIA

În 1931, Abram Tolpolar şi soţia lui, Rachel, au emigrat din Basarabia în sudul Braziliei. Şaptezeci şi şapte de ani mai târziu, copilul lor, Mauro Tolpolar, a făcut călătoria înapoi. Însoţit de cei doi copii ai săi, care nu au avut şansa să-şi întâlnească bunicii paterni, Mauro a vizitat locul de naştere al părinţilor săi şi, de asemenea, a găsit răspunsuri despre un trecut necunoscut. Având doar o fotografie rămasă, familia Tolpolar au trecut cu maşina prin sate vechi, au intrat în tufişuriile cimitirelor abandonate şi au întâlnit localnici, în căutarea a ceea ce s-a întâmplat cu rudele lor, care au dispărut în timpul Holocaustului.

4. Valea Plângerii, Mihai Andrei Leaha, Andrei Crișan, Iulia Hossu (România, 2013), 56min, documentar

Între anii 1943 şi 1945, 25 000 de romi au fost deportaţi de regimul Antonescu în Transnistria. Jumătate dintre ei au murit la scurt timp de foame, de frig sau din alte cauze. După 70 de ani, cei puţini care au supravieţuit şi care pe atunci erau copii îşi reamintesc şi povestesc cu emoţie evenimentele teribile de atunci. Interviurile cu membrii comunităţii ucrainiene din Transnistria completează poveştile supravieţuitorilor romi şi transformă un spaţiu astăzi aparent banal într-unul antropologic şi al memoriei.

Regizorul filmului va fi prezent după proiecţie, pentru o discuţie cu publicul.

24 IANUARIE MACAZ BAR TEATRU COOP., CALEA MOȘILOR 106 ORELE 16.00

PROGRAM DE FILME:

1. Fiul lui Saul, Laszlo Nemes (Ungaria, 2015), 107min, drama

Octombrie 1944, Auschwitz-Birkenau. Saul Auslander este un membru maghiar al Sonderkommando, grupul de deţinuţi evrei izolaţi de restul lagărului şi forţaţi să-i ajute pe nazişti la buna funcţionare a maşinăriei de exterminare în masă. În timp ce lucrează la unul din crematorii, Saul descoperă trupul unui băiat şi e convins că acesta e fiul său. În timp ce alţi deţinuţi pregătesc o evadare, Saul îşi asumă o sarcină imposibilă: să salveze trupul de flăcări, să găsească un rabin care să-i recite rugăciunea de înmormântare şi să-i ofere băiatului funeraliile cuvenite.

2. Inimi Cicatrizate, Radu Jude (Romania, 2016), 141min, drama

Inimi cicatrizate este o adaptare liberă a textelor literare autobiografice ale scriitorului român Max Blecher și în special a romanului omonim. Regizorul spune despre proiectul său care tratează tema condiției umane: „Sper că acest film va oferi descrierea amănunțită a unei experiențe umane limită, la care să ne raportăm cu duioșie, cu teamă și cu respect”.

3. Jeno Janovics, Un Pathe Maghiar, Bálint Zágoni (Romania/Ungaria, 2011), 62min, documentar

Un documentar despre Jenő Janovics, unul dintre cei mai cunoscuţi cineaşti maghiari de la începutul secolului XX. În anul 1913 şi-a deschis propriul studio de film şi, fiind unul dintre primii în domeniu care au adus pe ecran opere literare, a devenit în scurt timp faimos, bogat şi unul dintre cei mai invidiaţi cetăţeni ai oraşului Cluj. După primul război mondial, grație averii și influenţei sale, investește sume imense pentru salvarea companiei sale cinematografice – investiții uriaşe pentru acea vreme și pentru zilele noastre.

4. Natan, Paul Duane/David Cairns (Marea Britanie, 2013), 66min, documentar, în limba engleză

ÎN PREMIERĂ ÎN ROMÂNIA

Bernard Natan, originar din Iaşi, ar putea fi descris ca unul dintre părinţii cinematografiei franceze. Cum a ajuns să fie uitat complet, mai ales în Franţa? Cum se face că atât de puţină atenţie a fost acordată carierei acestui pionier şi interpret al începuturilor porno gay şi BDSM? De ce a fost numele de Bernard Natan şters din istoria cinematografiei, în ciuda faptului că el a dominat industria de film francez pentru mare parte din anii ‘20 şi ‘30? David Cairnes şi Paul Duane au excavat o poveste extraordinară, care îşi propune să rescrie istoria cinematografiei europene. Zvonurile au mişunat în jurul poveştii lui Bernard Natan zeci de ani, dar acest documentar aduce în cele din urmă adevărul la lumină.

Regizorul filmului va fi prezent după proiecţie, pentru o discuţie cu publicul.

Galerie Foto